Glöd · Debatt

Släpp fram klimatsmarta innovationer

I sjukvården används mycket engångsmateriel – men det finns grönare alternativ än fossilplast.

Det finns företagare som vill arbeta mer hållbart – men det behövs också politiska beslut om att använda mer miljövänliga alternativ där sådana finns, skriver Fredrik Andersch, vd i sjukvårdsföretaget Frost Pharma.

Sverige har historiskt varit duktiga på innovation, inte minst hållbar innovation. Vi har en uppsjö av innovationsbolag som ägnar sig åt att ta fram hållbara alternativ som aktivt hjälper oss att minska vårt klimatavtryck. Trots det är vi många innovatörer som kämpar för att släppas in och få hjälpa till i klimatfrågan. Det är dags att politiker ställer krav på att miljön och klimatet ska främjas – och vi behöver börja med våra beslutsfattare. 

Beslutsfattare på alla nivåer, offentligt eller privat, borde slåss om att få ta på sig ledartröjan i kampen mot klimatförändringarna. Jag verkar själv inom vårdbranschen och min upplevelse är att det är få aktörer som är med i kampen om att få vara en grön föregångare i branschen. Och avsaknaden av beslut som inte tas är direkt oroväckande. Jag frågar mig själv vad det sitter i, var skon klämmer. 

Är det så att förtroendevalda och inköpsansvariga inom vården saknar insikt i vart vi är på väg? Tycker de sig sakna mandat att välja ett klimatsmartare alternativ? Har de helt gett upp och slutat värna om klimatet? Jag vägrar tro att detta är vår sanning. Jag vill i stället tro att det finns ett fjärde alternativ, något som ännu inte uttalats men som gör att vi kan ta oss framåt.

Beslut som inte tas

Om vi ska lyckas ställa om till grönt måste vi organisera oss och främja nya lösningar och arbetssätt. Vi kan inte fortsätta i samma spår och tro att det ska förändra något. Som jag ser det krävs framför allt en insats: Beslutsfattare på alla nivåer behöver ta beslut som premierar grönt och guidar oss rätt. Det är inte helt enkelt för varje enskild person att hela tiden göra och välja rätt. Det är därför viktigt att våra politiker och beslutsfattare hjälper oss – och om man sträcker sig ännu längre – tar bort det sämre alternativet. 

Ansvaret för att ställa om en bransch kan inte läggas på en enskild person eller instans. Det är hos politikerna, inte minst i riksdagen, ansvaret ligger. Det måste finnas en vilja bland våra ledare i landet att vara med och leda och forma en hållbar framtid för Sverige. Politiken som förs i Sverige måste aktivt stötta och driva på övergången till klimatsmarta alternativ. Vi behöver ledare som hjälper till att sätta en standard, inte bara för hållbarhet inom vården, utan också för hela nationen. 

Hoppar vi till regionala och lokala politiker och beslutsfattare i offentliga verksamheter, på kommuner och i regioner finns ytterligare möjligheter. Hållbarhet behöver vara ett krav som kommer från ledningsnivå och det behöver genomsyra hela verksamheten. Det förlegade tankesättet om att klimatsmart är dyrt behöver slopas och inköparna behöver få mandat att handla grönt. Priset vi betalar när vi ignorerar klimatförändringarna är mycket högre. 

Sist, men inte minst, har vi inköparna – de som trycker på knappen och beställer in sortimentet. Inköpare behöver, där det är möjligt och där alternativ finns, premiera det gröna valet – och de måste få mandat att göra det. Att välja grönt visar inte bara företagsansvar, utan också ansvar gentemot planeten. Inköparens roll sträcker sig bortom att bara fylla hyllorna; deras beslut kan vara de som modellerar den hållbara utvecklingen.

Förändring är inte farligt

Vårdbranschen i Sverige behöver ställa om. Varför är det då så svårt för beslutsfattare att fatta beslut som leder till omställning? I vårdsektorn är den största klimatboven engångsartiklar, inte sällan tillverkade i fossilbaserad plast. Vi kommer aldrig komma ifrån engångsartiklarna inom vården, men det finns grönare alternativ på marknaden. Men är inte detta då dyrare? Jo, det är sant att övergången till klimatsmarta alternativ initialt kan verka dyrare – och ibland kostar de gröna alternativen lite mer. Men kostnaden är marginell och den behöver ses ur ett större perspektiv som tar hänsyn till skadan vi redan åsamkat vår planet. Och ska vi inte se det som en investering i planeten så kan vi se det som en investering i oss själv – i vår och våra barns framtid. 

Som jag ser det är det egentligen ganska enkelt. För att komma framåt och bli mer klimatsmarta behöver vi ta beslut som leder framåt på individnivå såväl som på riksdagsnivå. Det är dags att vi börjar ta beslut som tydligt säger att klimatsmarta alternativ ska premieras när alternativen finns. Och vet ni vad det finaste i kråksången är? Ingen del av kedjan är beroende av den andra för att börja. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV